onsdag den 27. januar 2016

Danmarks Naturfredningsforening - Affaldsindsamlingen 2016

I 2016 afholder vi affaldsindsamlingen søndag den 17. april.
Skoler og institutioner samler ind fra den 11. til den 15. april. Tilmeld jer, lær noget om affald i naturen, genbrug, sortering og genanvendelse og få en gratis deltagerpakke med materialer og indsamlingsække.

Sikker Internetdag 7. februar

Sikker Internet Dag er en årlig international kampagne, der fejres i mere end 70 lande verden over. Formålet er at sætte fokus på den positive og ansvarlige brug af internettet og nye online teknologier blandt børn og unge.

Se mere her 

og her om sikker chat

onsdag den 20. januar 2016

Brug låget – hjælp miljøet og vind med Bilka og Arla Øko Harmonie®

Nu kan du hjælpe miljøet og samtidig deltage i konkurrencen om et gavekort på 1.000 kroner til køb af varer i Bilka. Der udtrækkes én vinder hver måned i hvert af vores 18 varehuse fra d. 9. januar frem til d. 17. april 2016.
For at deltage skal du samle så mange plasticlåg som muligt fra mælk og yoghurt, og aflevere dem i Bilka. Lågene genanvendes blandt andet til Arlas grønne mælkekasser.

Bilka og Arla Harmonie® støtter affaldsindsamlingen d. 17. april 2016, hvor Danmarks Naturfredningsforening sammen med tusindvis af danskere samler affald landet over.

Se hvordan du kan også deltage her

Pengeuge 2016: 14. til 18. marts 20

Du kan tilmelde din klasse til Pengeuge 2016 og ønske gæsteundervisning fra banken. Eleverne kan lære om privatøkonomi. Pengeuge er for 7.-9. klasse.
Se mere og tilmeld dig her 

International Krammedag d. 21. Januar

Gi din kollega et kram

National Store Lusedag 31. januar

Deltag i landets Store lusejagt -
Familier opfordres til lusetjek for 14. år i træk 
Lusefodring på arm
Læs mere her: www.hovedlus.dk

Skolernes Sangdag 2016

Vær med i Danmarks største morgensang, når Skolernes Sangdag for syvende år i træk inviterer til fælles morgensang fredag før påske: Fredag den 18. marts 2016 klokken 10.
Vi synger 8 sange sammen. På linket ligger der sangtekster, noder og undervisningsideer til alle sangene. Se mere her

Det er helt op til Jer, hvordan I bruger dagen. Bare I synger!           Få en masse inspiration i folderen Sang på skoleskemaet

Hvor kommer mælken fra?

Tag klassen med i stalden hos en mælkeproducent- I kan få tilsendt et gratis klassesæt af den nye KOEN OG MÆLKEN, som klassen kan bruge inden besøget, ellers koster bogen 5 kr,/stk.
Book et gratis gårdbesøg her 
Der findes et eksemplar, som man kan se på biblioteket

Konferencer på CFU

Billedkunstfagets dag
Få indblik i den store skat af samtidskunst, som altid er tilgængelig og vær med til at diskutere læringspotentialer i relation til undervisningen.
11. marts 2016 kl. 8.30-15.00 på ARKEN Museum for Moderne Kunst.

Sproglærerens dag 
Kom og bliv klogere på Tekst og Medier, det nye videns- og færdighedsområde i Fælles Mål for sprogfagene.
5. april 2016 på Center for Undervisningsmidler, København.

Dansklærerens dag
Når det betyder noget... Dagen stiller skarpt på nye begreber i Fælles Mål, æstetiske tekster og multimodalitet i børnelitteratur og kunst.
13. april 2016 kl. 8.30-16.00 på ARKEN Museum for Moderne Kunst.

I forlængelse af den nye prøve i skriftlig fremstilling i dansk med adgang til internettet afholder CFU kurset: Er du og dine elever i 9. og 10. klasse klar til den nye skriftlige prøve i dansk med adgang til internettet?
I har mulighed for at tilmelde jer en af tre datoer.
Klar til den nye prøve i skriftlig fremstilling? Vælg mellem den 8. februar 2016, 1. marts 2016 og 9. marts 2016. Det er et eftermiddagskursus kl. 13-16 og der er få ledige pladser på alle tre dage.

cid:image001.png@01D02B4F.D2F42210

Bøger til Madkundskab

Lærere i madkundskab,
 - husk at vi har bøger som eleverne kan få med hjem.



Go Cook og Mit Kokkeri

Lejskole- & træningsophold

Tjek muligheder for lejrskole ophold på Danmarks Gruppe Guide 
Se kataloget på bibliotekets afleverings- skranke

onsdag den 13. januar 2016

Prøveabonnement - iXplore På tværs

Xplore På tværs lægger op til den nye praktisk-mundtlige fælles naturfagsprøve i 9. klasse. Læremidlet giver eleverne inspiration til fællesfagligt arbejde og formulering af problemstillinger og arbejdsspørgsmål som forberedelse til prøven. 
Xplore På tværs har fokus på de nye kompetencemål og indeholder otte undervisningsforløb, herunder til de seks fællesfaglige fokusområder, som defineret i Forenklede Fælles Mål
Vi har fået gratis prøveabonnement indtil 1/2 2016.  I logger som vanligt ind på goforlag.dk med jeres uni-login.

Nyt på Engelsk for Clio

Tag på tur over Atlanten
Inviter de yngste elever med over Atlanten til verdens fjerdestørste land, og arbejd med kultur, geografi og paratviden i Engelskfaget Indskolings sjove tekst om USA.

En mand med en drøm
D. 18. januar fejres Martin Luther King. Markér dagen med Engelskfaget Udskoling, og stil skarpt på hans liv og bedrifter for især afroamerikanerne.
Bliv klog på New York
Tag dine elever med rundt i USA's største by, og se fx nærmere på Central Park, undergrundsbanen og andre af New Yorks mange kendetegn i denne lærerige tekst.




Nyt for N/T og historie på Clio

Landmandens liv
"Bondemanden han har altid travlt" – men ved dine elever, hvad han går og laver året rundt? I et helt nyt forløb på NaturTeknologifaget Indskoling kan eleverne lære om landbrug og gå på jagt efter landbrugsprodukter i eget hjem.

Transport og teknologi
I samarbejde med Historiefaget kan du og dine elever nu prøve et helt nyt tværfagligt forløb. Bliv klogere på den teknologiske udvikling inden for transport med dette spændende undervisningsforløb til mellemtrinnet.

Nyt fra Religionsfaget fra Clio

Kyndelmisse er tilbage
Den 2. februar er det kyndelmisse. Sammen med dine elever kan du på Religionsfaget dykke ned i den tidligere helligdag og opdage, hvorfor dagen igen har vækket interesse.

Nyt for Fysik/Kemi fra Clio


Fire nye grundstoffer
Det har været en stor uge i fysikkens verden. IUPAC har godkendt fire nye grundstoffer til optagelse i det periodiske system. Sæt grundstofferne under lup og arbejd med det periodiske system på FysikKemifaget.

Forsøg: Salt på vejene
Dine elever har sikkert allerede opdaget, at vi smider salt for at undgå isglatte veje, men har de tjek på, hvad salt egentlig kan? Arbejd med frysepunktssænkning i denne nye aktivitet på FysikKemifaget.

Klimavenlig mad

Set ud fra et miljø- og klimamæssigt perspektiv, er det ikke ligegyldigt, hvilke fødevarer din kost indeholder, og hvor i verden de kommer fra.
 
Minimer indtaget af kød – her især oksekød. Kylling, svinekød og fisk har et langt mindre klimaaftryk end oksekød, men generelt bør indtaget være lille i forhold til grøntsager.

Spis efter sæson – Grøntsager og frugt smager bedst, når de er i sæson, men der er også en stor gevinst for klimaet, da man mindsker CO2-udledningen i forbindelse med eksempelvis transport og dyrkning i opvarmede drivhuse.

Spis dansk og lokalt – ofte kan danske varer fås billige, fordi man sparer transportomkostninger, og netop dette er positivt for klimaet. Desuden er danske fødevarer generelt underlagt strengere regler og højere krav end eksempelvis udenlandske producenter, så du undgår derfor en række sprøjtemidler og skadelige stoffer.

Drik vand fra hanen i stedet for kildevand på flaske – ved flaskevand udledes en stor mængde CO2 i forbindelse med produktionen af eksempelvis plastik. 

Har du lyst til at høre mere om klimavenlig mad? – Så kig forbi grønt IDÉcenter og hent en opskriftsamling og en CO2-madpyramide.

Hele verden i skole

Vi har bestilt 40 stk LæseRaketten. Det er en gratis bog til elever i grundskolen. Bogen er trininddelt og kan anvendes fra 0. – 8. klasse. Bogen skal på en gang puste til elevernes læseglæde og samtidig få dem til at reflektere over børns vilkår i udviklingslande. Historierne er skrevet af kendte danske børnebogsforfattere. LæseRaketten indeholder desuden portrætter af børn fra andre lande, hvor temaet i år er Burkina Faso.
Udover bogen LæseRaketten består undervisningsmaterielt af et online elev- og lærermateriale, hvor eleverne kan gå på opdagelse i blandt andet film, billeder, musik, og hvor læreren kan finde en række konkrete opgaveforslag, undervisningsmateriale til temaforløb, kreative opgaver og meget andet.



 Læs mere om Hele Verden i Skole

National Store Lusedag 31. januar

Deltag i landets Store lusejagt -
Familier opfordres til lusetjek for 14. år i træk 

Læs mere her: www.hovedlus.dk

onsdag den 6. januar 2016

Auschwitz-dag


Hvert år den 27. januar markerer Danmark Auschwitz-dag
– den officielle danske minde- og mærkedag for Holocaust og andre folkedrab.

Hvad er din plan?

Har du planlagt din undervisning for det næste halvår? 
Hvis ikke, er der hjælp og inspiration at hente i årsplanerne til alle Clios læringsportaler. 

Find bevægelsesværktøjskassen

Direkte links til bevægelsesværktøjskassen på alle clios læringsportaler:

Bevægelsesværktøjskassen kan findes på læringsportaler under menupunktet "Ressourcer" og derefter "Arbejdsformer". 

Nytårstaler – retorik eller politik?


Allerede nu kan du og eleverne arbejde med årets nytårstaler i dansk og samfundsfag. Find spritnye aktiviteter om emnet til begge fag.
Danskfaget Mellemtrin // Danskfaget Udskoling // Samfundsfaget

SpisOrnli - portal om mad, miljø og klima

Spisornli er en gratis undervisningsportal fra Noah til  4.-6. klasse. Materialet kan bruges i dansk, matematik, natur og teknologi, madkundskab og historie.
Temaforløb dækker enten alle fag  eller er forløb til enkelte fag. 
Jeres skole kan få besøg af NOAH til gratis temadage om mad, miljø og klima i skoleåret 2015/2016.